La psicomotricitat fina comprèn totes aquelles activitats realitzades per les criatures que necessiten una precisió, un alt nivell de coordinació visio-manual, una força controlada i una bona concentració; és a dir, que es treballen els moviments amb precisió realitzats per la mà, els dits, el canell, l’avantbraç i el braç.
Per treballar la motricitat fina moltes vegades utilitzem objectes quotidians, coses que els infants tenen molt a l’abast, per açò vos proposam una sèrie d’activitats lúdiques per exercitar-la.
- Fer collarets amb boles de fustes de diferents colors i grandàries o bé amb macarrons de cuinar. Enfilar en un pal rígid o en cordons.
- Omplir amb grans d’arròs canyetes: es pot enganxar la canyeta en una bola de plastilina i el fillet ha d’anar col·locant els grans d’arròs dintre de la canyeta.
- Modelar figures i formes amb plastilina, fang, pasta de sal, etc. Fer boles, fer xurros, esmicolar (es treballa molt la pinça, fer figures...)
- Amassar pasta de pa (fer coques, galletes...)
- Fer boletes amb paper de seda, de diari i fer un collage, omplir figures dibuixades en una paper amb llenties, arròs...
- Jugar amb xinxetes de colors fent seriacions
- Punxar dibuixos
- Omplir amb confeti una figura geomètrica o dibuixos
- Prémer amb força una pilota amb la mà
- Fer construccions amb blocs de fusta, plàstic, capses, pinces d’estendre roba...
- Obrir i tancar pots i botelles
- Recollir objectes petits (botons, fitxes, cigrons....) amb els dits i anar guardant-los a la mà.
- Passar pàgines d’un llibre d’una en una
- Esquinçar papers de diari, revistes...
- Esbrinar quins dits et toquen: tapar els ulls al infant, i passar una ploma per un dit i aquest a de dir quin dit hem tocat
- Aixafar bolletes de plastilina fent la pinça amb els dits
- Retallar amb les tisores, per exemple podem dibuixar una carretera en un full i el fillet ha de retallar pel mig; retallar dibuixos de revistes, propagandes ...
- Cosir amb agulles de plàstic o també es poden fer forats en un cartró i passar-hi un llapis, simulant que està cosint
- Dibuixar figures unint punts marcats.
- Fer puzles, encaixos
- Amagar objectes petits dins d’una bola de plastilina, dins una capsa gran amb farina (el fillet els ha de trobar cercant amb els dits)
- Agafar objectes petits amb pinces (botons, boles de cotó...)
- Prémer recipients de plàstic buits (per exemple de xampú) perquè surti aire i faci volar trossos de papers; fer carreres amb boles de cotó
- Arrugar paper i fer boles amb una mà i després amb l’altra
- Doblegar papers
- Fer trenes de llana
- Fer estampacions amb patata
- Jugar amb jocs de cartes
- Embotonar i desembotonar; cordar i descordar; obrir i tancar cremalleres
- Fer exercicis de mans: jugar a titelles de dits; fer la pinça amb el polze i índex; el polze va tocant un dit i després l’altre...
- Pintar amb els dits, tant en pla horitzontal com vertical
- Pintar dins una capsa: folrar una capsa (tipus capsa de camisa) amb un plàstic autoadhesiu de color i col·locar farina a dins. Aquesta capsa dóna peu a una gran quantitat d'activitats gràfiques (línies, figures, lletres, números…).
- Pintar amb pinzell, ceres, retoladors...
- Traslladar objectes petits d’un lloc a l’altre fent la pinça (sols amb el dit polze i índex)
- Fer moviments amb les mans: obrir i tanca les mans; dir adéu; fregar-se les mans; picar de mans; girar mans (palmell – dors) sobre la taula (primer una mà, després totes dues a la vegada, anar alternat les mans..)
- Fer moviments amb els dits: caminar sobre la taula amb dos dits; dir no amb el dit índex, moure per separat cada dit...
- Col·locar peces cada vegada més petites en espais determinats (dins d’un pot, apilant, dins una superfície plana, damunt una línia cada vegada més prima...)
- Enganxar gomets (lliurament, entre límits, dins d’espais delimitats, tapant creus, damunt línies...)
- Col·locar pinces d'estendre la roba a les vores d'una capsa de cartró o un altre recipient....
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada